De ble lette, porøse og veldig gode. Det finnes så mange oppskrifter på marengs, så jeg tenkte jeg skulle prøve ut noen.

Sett ovnen på 150 grader.

Ha eggehvitene i en stor glass eller metallboll. Start med en elektrisk visp på halv hastighet. Få inn mest mulig luft når du visper. Store tak. Eggehvitene vil skumme og få bobler; disse boblene vil bli mindre og mindre etterhvert som du pisker.

100 gram eggehvite og 1 ts. sitronsaft.

Når volumet er cirka firedoblet tilsetter du halvparten av sukkeret og visper videre.

50 gram sukker

Etterpå tilsettes resten av sukkeret mens du øker til full hastighet på miksern. Pisk til skummet er skinnende og helt stivt. Hvis du drar en visp opp av marengsen skal det danne seg en topp som står oppreist. Når marengsen er stiv er det viktig at du slutter å vispe for da kan du ødelegge de fine porene og massen faller sammen. Tilslutt siktes melis og vendes forsiktig inn.

50 gram sukker

100 gram melis

Her kan man gjøre det på forskjellige måter. Bruke skjeer å sette topper på et bakepapir,  stryke utover til andre former. Eller sprøytepose som her.

Legg bakepapir over dem, når de har begynt å stivne, (etter noen få min. i ovnen) så blir de litt hvitere.

Sprøyt marengsen til riktig fasong på et bakepapir og stek i ovnen på 150°C i 10 minutter med åpen ventil. Senk temperaturen til 100°C og la marengsen stå i ovnen til den er tørr (ca 90 minutter). Tips: Hvis du strør litt sukker over marengsen før du steker den blir den ekstra sprø.


Jeg har laget dem en gang til og de ble litt hvitere og veldig bra, egentlig. Så bra at jeg kunne legge en rund flat marengsskive i bunnen av en Bostonkake. Trodde jeg aldri skulle få til det.

Lykke til med marengsen dere også!  🙂

Marengs 1

100 gr. eggehvite

1 ts. sitronsaft

50 + 50 gr. sukker

100 gr. melis

Ha eggehvitene i en stor glass eller metallboll. Start med en elektrisk visp på halv hastighet. Få inn mest mulig luft når du visper. Store tak. Eggehvitene vil skumme og få bobler; disse boblene vil bli mindre og mindre etterhvert som du pisker. Når volumet er cirka firedoblet tilsetter du halvparten av sukkeret og visper videre. Etterpå tilsettes resten av sukkeret mens du øker til full hastighet på miksern. Pisk til skummet er skinnende og helt stivt. Hvis du drar en visp opp av marengsen skal det danne seg en topp som står oppreist. Når marengsen er stiv er det viktig at du slutter å vispe for da kan du ødelegge de fine porene og massen faller sammen. Tilslutt siktes melis og vendes forsiktig inn.

Sprøyt marengsen til riktig fasong på et bakepapir og stek i ovnen på 150°C i 10 minutter med åpen ventil. Senk temperaturen til 100°C og la marengsen stå i ovnen til den er tørr (ca 90 minutter). Tips: Hvis du strør litt sukker over marengsen før du steker den blir den ekstra sprø.

Marengs 2

– For å lykkes med marengs må bollen være helt fettfri. Ellers er det umulig å piske eggehvitene riktig, sier Pascal, som også har andre tips å komme med.

200 g eggehvite = hvite fra 7 middels store egg
400 g sukker

Pisk eggehvitene med 50 g av sukkeret ved lav hastighet til massen er nesten stiv. Øk deretter farten, men ikke full speed. Tilsett litt og litt av sukkeret og pisk innimellom. Det gjør at massen blir veldig seig. Pisk til sukkeret er helt smeltet.

Sett på bakepapir med teskje, ev. sprøytepose. Strø et godt lag melis over. Det gjør dem mer sprø. Størrelsen på marengsen avgjør hvor lang steketid som trengs. Er de små, trenger du 11/2 time ved 90 grader. De er ferdige når de er tørre inni.

http://www.vg.no/mat-og-drikke/oppskrift/oppskrift.php?id=1167