AMADINEPOTETER
1. Kutt potetene i to (De aller minste kan du la være hele).
2. Ha litt olje i bunnen av en ildfast form.
3. Fordel potetene utover formen sammen med en liten neve hele hvitløksfedd (fjern skallet).
4. Dryss over tørket oregano, godt med salt og litt nykvernet pepper.
5. Hell over en god slump olje.
6. Sett formen midt i ovnen på 250 grader noen få minutter.
7. Senk så temperaturen til 200 grader. Ta ut formen en gang under steketiden og rot litt i potetene.
8. Potetene er ferdige når de har fått en gylden og sprø skorpe (ca. 30 minutter litt avhengig av ovn).
http://mattips.org/amadinepoteter/
Bakt potet
Bakt potet kan nytes som et måltid i seg selv, eller som tilbehør til nær sagt alle typer stekt og grillet kjøtt.
Smaker spesielt godt til biff.
Beregn en stor potet pr. person.
1. Pakk potetene inn i aluminiumsfolie.
2. Bakes midt i ovnen på 200 grader i 1-2 timer. Stikk en kniv i poteten for å kjenne om den er ferdig. Kniven skal gli lett igjennom midten av poteten.
3. Fjern folien. Lag et kryss i toppen av poteten som du fyller med en god klatt smør eller rømme.
Kilde: http://mattips.org/bakt-potet/#ixzz1i4Ajsov3
Bland sammen 3 ss romtemperert smør, litt salt og pepper med 2 pressede hvitløksfedd, og litt finhakket persille. Form det ferdige smøret til en pølse på bakepapir. Legges i kjøleskap før bruk.
Kilde: http://mattips.org/bakt-potet/#ixzz1i4B4T7Is
1 ildfast form (ca. 15*30 cm)
10-12 poteter
5 fedd hvitløk
3 dl matfløte (du kan også til nød bruke melk)
Ost til gratinering
Salt og pepper
Smør til å smøre formen
Kilde: http://mattips.org/fl%c3%b8tegratinerte-poteter-med-hvitl%c3%b8k/#ixzz1i4Bliu7G
Skrubb og vask potetene godt (ikke skrell dem). Ha potetene i en kasserolle og kok dem i ca 7 minutter. Legg potetene i langpanne sammen med mengder av grovsalt. Stikk noen små hull i potetene med en gaffel. Dryss over litt rosmarin samt en skvett olje. Bakes i ovnen på 200 grader i ca 15 minutter. Passer til det meste av kjøtt og fisk, men kan også brukes som snacks. Da gjerne med Aioli som dipp.
potetomelett
3-4 personer
3 store rå poteter
1 stor løk
2 ss. olje
1 ts. salt
1/2 ts pepper
4 egg
Skrell potetene og skjær dem i små terninger. Spyl terningene i kaldt vann og tørk dem. Hakk løken.
Varm olje og fres poteter og løk til det er gyllent. Dryss på salt og pepper
Visp eggene sammen. Hell eggemassen over løk og poteter.
Stek omeletten ved middels varme og rør forsiktig opp fra bunnen av og til.
Snu omeletten på et lokk når den er brun under og stivnet oppå. Stek den et par minutter på den andre siden.
PERFEKT POTETMOS
Ingredienser:
750 g potet
1 stk hvitløk
1 pk bacon
300 g smør
0,5 stk rødløk
salt og pepper
Bilde: Potetmos © Erik Hannemann
Fremgangsmåte:
Del potetene i to (med skall). Legg dem i en ildfast form. Pakk hvitløken inn i folie og legg den sammen med potetene.
Bak poteter og hvitløk i ovnen på 200 grader i ca 45 minutter.
Mens potetene baker i ovner sterk du baconet på lav varme. Det skal ikke svi seg, men steke så vidt.
Finn fram en kjele eller bolle til å lage potetmosen i.
Når potetene er ferdig, press dem gjennom en potetpresse (med snittflaten ned, så sitter skallet igjen i pressen). Har du ikke potetpresse må du fjerne skallet (eller beholde skallet om du liker det).
Mos hvitløken sammen med potetene. (Dersom du ikke har potetpresse til å mose hvitløken med, kan du kutte av toppen, legge kniven flatt på toppen og presse ut innholdet).
Kutt opp baconet og bland det med poteter, hvitløk og smør. Smak til med salt og pepper.
Pynt med litt hakket rødløk. Servér til kjøtt og fisk, eller spis det som et eget måltid.
Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve
Slik lager du ovnsbakte poteter
Ingredienser:
500 g potet
1 dl olje
salt og pepper
Fremgangsmåte:
Varm opp ovnen til 300 grader (maks).
Del potetene i to – eller i båter.
Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve
Potetcroquetter
Ingredienser:
1 kg potet
salt og pepper
30 g gruyère, parmesan eller annen ost
2 stk mozzarella eller ca 100 gram jarlsberg
1 ss estragon, tørket
2 ss persille, hakket (eventuelt)
2 stk egg
1 dl brødrasp (brødkrum)
olje til steking
Fremgangsmåte:
Skrell potetene. Kok dem møre i saltet vann. Sil av og mos dem i en bolle.
(Du kan nå legge dem i kjøleskapet, tildekket, så holder de bedre på formen).
Pisk det siste egget lett og ha på en stor skål.
Legg brødsmulene på en annen skål.
Dypp “pølsene” først i pisket egg så i brødsmulene.
Stek dem gylne på sterk varme i olje.
Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve
HASSELBAKTE POTETER
4 porsjoner
Ingredienser:
8-10 poteter
smeltet smør til pensling
4 ss revet ost
Fremgangsmåte:
Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver, men ikke tvers igjennom. Potetene skal henge sammen i bunnen.
Legg potene med den skivede siden opp i en ildfast form
Pensle med smeltet smør
La steke i ovn ved 160 grader i ca 40 minutter
Dryss over revet ost over hver enkelt potet når det er er igjen ca 5 minutter av steketiden
kILDE: KOKKENE GRANHAUGLIA
OVNSBAKTE POTETER MED ROSMARIN
Ingredienser:
0,5 kg potet
1 ss rosmarin, tørket
1 dl olje
3 fedd hvitløk
salt og pepper
Forvarm ovnen til 250 grader.
Del potetene i to på langs. Ha dem i en ildfast form. Ha i olje og rosmarin og vend godt rundt.
Har på salt og pepper og legg med hvitløkfeddene.
Kilde: Gode oppskrifter
Småpoteter med skall
pensle med olivenolje
litt salt (ikke nødvendig)
De potetene her heter Amadinepoteter og de er ferdige på ca. 20 til 25 minutter
Legges i ildfast form og stekes ved 200 grader
til de er ferdige. Kanskje en times tid.
Rot litt rundt i potetene etter halvgått tid.