– Amadinepoteter
– Bakt potet
– Fløtegratinerte poteter
– Saltbakte poteter
– Potetomlett
– Perfekt potetmos
– Ovnsbakte poteter
– Potetcroquetter
– Hasselbakte poteter
– Ovnsbakte poteter med rosmarin
– Ovnsbakte småpoteter med skall

AMADINEPOTETER

Kilde: Mattips org.

1. Kutt potetene i to (De aller minste kan du la være hele).

2. Ha litt olje i bunnen av en ildfast form.

3. Fordel potetene utover formen sammen med en liten neve hele hvitløksfedd (fjern skallet).

4. Dryss over tørket oregano, godt med salt og litt nykvernet pepper.

5. Hell over en god slump olje.

6. Sett formen midt i ovnen på 250 grader noen få minutter.

7. Senk så temperaturen til 200 grader. Ta ut formen en gang under steketiden og rot litt i potetene.

8. Potetene er ferdige når de har fått en gylden og sprø skorpe (ca. 30 minutter litt avhengig av ovn).

http://mattips.org/amadinepoteter/

Bakt potet

Bakt potet kan nytes som et måltid i seg selv, eller som tilbehør til nær sagt alle typer stekt og grillet kjøtt.

Smaker spesielt godt til biff.

Beregn en stor potet pr. person.

1. Pakk potetene inn i aluminiumsfolie.
2. Bakes midt i ovnen på 200 grader i 1-2 timer. Stikk en kniv i poteten for å kjenne om den er ferdig. Kniven skal gli lett igjennom midten av poteten.
3. Fjern folien. Lag et kryss i toppen av poteten som du fyller med en god klatt smør eller rømme.

Kilde: http://mattips.org/bakt-potet/#ixzz1i4Ajsov3

Tips til hjemmelaget hvitløkssmør:

Bland sammen 3 ss romtemperert smør, litt salt og pepper med 2 pressede hvitløksfedd, og litt finhakket persille. Form det ferdige smøret til en pølse på bakepapir. Legges i kjøleskap før bruk.

Kilde: http://mattips.org/bakt-potet/#ixzz1i4B4T7Is

Fløtegratinerte poteter

1 ildfast form (ca. 15*30 cm)
10-12 poteter
5 fedd hvitløk
3 dl matfløte (du kan også til nød bruke melk)
Ost til gratinering
Salt og pepper
Smør til å smøre formen


Kilde: http://mattips.org/fl%c3%b8tegratinerte-poteter-med-hvitl%c3%b8k/#ixzz1i4Bliu7G

Saltbakte poteter

Skrubb og vask potetene godt (ikke skrell dem). Ha potetene i en kasserolle og kok dem i ca 7 minutter. Legg potetene i langpanne sammen med mengder av grovsalt. Stikk noen små hull i potetene med en gaffel. Dryss over litt rosmarin samt en skvett olje. Bakes i ovnen på 200 grader i ca 15 minutter. Passer til det meste av kjøtt og fisk, men kan også brukes som snacks. Da gjerne med Aioli som dipp.


potetomelett
3-4 personer

3 store rå poteter
1 stor løk
2 ss. olje
1 ts. salt
1/2 ts pepper
4 egg

Skrell potetene og skjær dem i små terninger. Spyl terningene i kaldt vann og tørk dem. Hakk løken.
Varm olje og fres poteter og løk til det er gyllent. Dryss på salt og pepper
Visp eggene sammen. Hell eggemassen over løk og poteter.
Stek omeletten ved middels varme og rør forsiktig opp fra bunnen av og til.
Snu omeletten på et lokk når den er brun under og stivnet oppå. Stek den et par minutter på den andre siden.

PERFEKT POTETMOS

Ingredienser:

750 g potet

1 stk hvitløk

1 pk bacon

300 g smør

0,5 stk rødløk

salt og pepper

Bilde: Potetmos © Erik Hannemann

Fremgangsmåte:

Del potetene i to (med skall). Legg dem i en ildfast form. Pakk hvitløken inn i folie og legg den sammen med potetene.

Bak poteter og hvitløk i ovnen på 200 grader i ca 45 minutter.

Mens potetene baker i ovner sterk du baconet på lav varme. Det skal ikke svi seg, men steke så vidt.

Finn fram en kjele eller bolle til å lage potetmosen i.

Når potetene er ferdig, press dem gjennom en potetpresse (med snittflaten ned, så sitter skallet igjen i pressen). Har du ikke potetpresse må du fjerne skallet (eller beholde skallet om du liker det).

Mos hvitløken sammen med potetene. (Dersom du ikke har potetpresse til å mose hvitløken med, kan du kutte av toppen, legge kniven flatt på toppen og presse ut innholdet).

Kutt opp baconet og bland det med poteter, hvitløk og smør. Smak til med salt og pepper.

Pynt med litt hakket rødløk. Servér til kjøtt og fisk, eller spis det som et eget måltid.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve

Slik lager du ovnsbakte poteter

Ingredienser:

500 g potet

1 dl olje

salt og pepper

Fremgangsmåte:

Varm opp ovnen til 300 grader (maks).

Del potetene i to – eller i båter.

Vend potetene i olje og ha på godt med salt og pepper.
Sett ned varmen til 200 når du setter inn potetene.
De er ferdige etter ca 30 minutter – kjenn etter med en gaffel.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve

Potetcroquetter

Ingredienser:

1 kg potet

salt og pepper

30 g gruyère, parmesan eller annen ost

2 stk mozzarella eller ca 100 gram jarlsberg

1 ss estragon, tørket

2 ss persille, hakket (eventuelt)

2 stk egg

1 dl brødrasp (brødkrum)

olje til steking

Foto: Christopher Sjuve

Fremgangsmåte:

Skrell potetene. Kok dem møre i saltet vann. Sil av og mos dem i en bolle.

Skjær mozzarellaen i staver (som skal være inne i croquettene).
Bland potetmosen med salt, pepper, revet ost, krydder og ett egg.
Form korte, avlange pølser, klem dem flate og legg på mozzarellastaver før du former dem til pølser igjen.

(Du kan nå legge dem i kjøleskapet, tildekket, så holder de bedre på formen).

Pisk det siste egget lett og ha på en stor skål.

Legg brødsmulene på en annen skål.

Dypp “pølsene” først i pisket egg så i brødsmulene.

Stek dem gylne på sterk varme i olje.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve

HASSELBAKTE POTETER

4 porsjoner

Ingredienser:

8-10 poteter
smeltet smør til pensling
4 ss revet ost

Fremgangsmåte:

Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver, men ikke tvers igjennom. Potetene skal henge sammen i bunnen.
Legg potene med den skivede siden opp i en ildfast form
Pensle med smeltet smør
La steke i ovn ved 160 grader i ca 40 minutter
Dryss over revet ost over hver enkelt potet når det er er igjen ca 5 minutter av steketiden

kILDE: KOKKENE GRANHAUGLIA

OVNSBAKTE POTETER MED ROSMARIN

Ingredienser:

0,5 kg potet

1 ss rosmarin, tørket

1 dl olje

3 fedd hvitløk

salt og pepper

Fremgangsmåte:

Forvarm ovnen til 250 grader.

Del potetene i to på langs. Ha dem i en ildfast form. Ha i olje og rosmarin og vend godt rundt.
Har på salt og pepper og legg med hvitløkfeddene.

Sett dem i ovnen. Skru ned temperaturen til 220. Sjekk potetene etter 40 minutter. Om de ikke er for store trenger de ikke mer tid. Er de større vil de kanskje trenge ti minutter ekstra.Mos til slutt hvitløken (klem ut innholdet fra skallet) og bland det med oljen. Vend dette godt rundt potetene.

Kilde: Gode oppskrifter

Bakte småpoteter

Småpoteter med skall

pensle med olivenolje

litt salt (ikke nødvendig)

De potetene her heter Amadinepoteter og de er ferdige på ca. 20 til 25 minutter

Legges i ildfast form og stekes ved 200 grader

til de er ferdige. Kanskje en times tid.

Rot litt rundt i potetene etter halvgått tid.


Advertisements