Ta en klump smør og smelt i en kjele, og ta kjelen vekk fra plata. Jo mere smør. jo mere saus. Hvis du vil finne ut av det, kan du jo skrive opp hvor mye saus det blir av det du har brukt, sånn ca.,  til å begynne med. Man får følelsen med det sånn etter hvert.

Tilsett hvetemel, så mye som du tror er en passe slump til smøret du har smeltet.

Rør det sammen. Har du tatt for mye mel i så den blir altfor tykk, så ta oppi mere smør, til røre blir sånn ca. som på bilde.

Er den for tykk, så kan det bli litt problemer og løse den opp når du tilsetter melk, men det kan gå bra det også.

For tynn røre er ikke noe problem.

Men man kan jo bare regulere med mel og smør på det stadiet her.

Hell i litt i underkant av den mengden melk som du tror trengs. Sett den på platen og kok opp. Vær så snill å røre rundt hele tiden, for den brenner seg lett fast i bunnen, og det er alltid kjedelig.  Blir den for tykk, ha i mere melk og for tynn….hmmm. Nødløsning: Rist litt kald melk og mel sammen i noe med lokk på. Pass på at det ikke er klumper i jevningen. Er det klumper, så kan du bruke en sil, når du heller jevningen oppi sausen.

Hvis du ikke vil ha så fet saus, kan du ta melk i en kjele, koke opp og helle oppi en jevning av melk og mel, (som nødløsningen ved for tynn saus ovenfor.)

Synes du at det er for lite saus, så bare tilsett mere melk og jevning.

Fløyelsgrøt: Lag sausen litt tykkere, hell den opp på en tallerken.  Du kan ha på kanel, sukker og en smørklatt om du vil.

Fiskeboller i hvit saus:  Når du har rørt sammen smør og mel, tilsetter du først fiskebollkraften og så kan du fylleopp med melk etter hvert, til en passe tykk saus. Hell deretter oppi fiskebollene og varm opp.

Jo lenger en hvit saus blir stående, jo tykkere blir den. Greit å vite.

Da er det bare å helle oppi litt mere melk og varm opp på nytt.

Lykke til med den hvite sausen 🙂