Svovel i løk

Er du som meg, begynner øynene dine å renne bare du ser en løk.

Men hva er det i denne løken som får øynene våre til å renne så fælt?

Svaret er at løkcellene inneholder veldig flyktige svovelstoffer som sprer seg i lufta når du kutter løken.

Svovelstoffer er giftige for oss mennesker, og øynene renner fordi kroppen vil vanne ut eller vaske bort svovelen før den kommer inn i øyet ditt.

En ren beskyttelsesmekanisme, med andre ord.

Løken inneholder svovel som får tårene til å trille.

Bekjemp svovelen

Poenget er dermed å takle svovelstoffene før de takler deg. Her er det en rekke triks man kan ta i bruk, for eksempel å tygge persille mens du kutter løken.

Ved å tygge persille vil svovelstoffene bli oksidert i en kjemisk prosess, og dermed bli harmløse for øynene, og ingen tårer vil trille.

Briller funker ved å skape en fysisk barriere som beskytter øyet ditt mot svovelstoffene, det samme med linser som ikke puster noe særlig.

Et annet triks er å putte løkene i kjøleskapet før du kutter dem. Nedkjølte løk frigir mindre svovelstoffer enn romtemperert løk.

Eller du kan ta den romantiske varianten, det vil si å tenne et lys og plassere det rett ved skjærebrettet. På samme måte som med persille i munnen, vil varmen oksidere svovelstoffene.

 

http://www.forskning.no/Artikler/2004/mars/1078481815.83