egg - opplysningskontoret for egg og hvitt kjøttHar du noen gang lurt på hvorfor egg med hull i bunnen ikke sprekker når du koker det? Eller visste du at å tygge persille mens du hakker løk hindrer øynene dine i å renne? Kjemi og fysikk er svaret.

ung.no – offentlig og kvalitetssikret

Det er mye fysikk og kjemi i kokekunst. Ta for eksempel et egg: Hvorfor i all verden stikker vi et hull i den butte enden på det før vi hiver det oppi fosskokende vann?

For at det ikke skal sprekke selvfølgelig. Men hvorfor hindrer hullet egget i å sprekke?

Årsaken er at det finnes en liten luftboble i den butte enden av egget, og når egget varmes opp vil denne bobla utvide seg. Ettersom den varme lufta presses utover, vil den trykke på skallet som så sprekker. Vips er det mer egg i vannkjelen enn inne i skallet.

Ved å lage et lite hull i egget, gir du lufta en fluktmulighet, som frigir trykket og forhindrer egget i å sprekke.

Les enda mer om spennende fysikk og kjemi på www.forskning.no

http://www.ung.no/nyheter/860_Kjemi_p%C3%A5_kj%C3%B8kkenet.html